Bästa tjänsterna för hemleverans av mat

av Rabatt.se, 18 feb, 2020
Bästa tjänsterna för hemleverans av mat

Tjänster för hemleverans av mat

Hemleverans av mat har något otippat kommit att bli en av vår samtids snabbast växande branscher. Även om utkörning knappast är något nytt så har internet, och den stora utbredningen av mobiltelefoner och surfplattor, resulterat i att möjligheten till smidig beställning av mat är större än någonsin tidigare. Detta har så klart inte skett automatiskt. Tvärt om är det ett resultat av att ett flertal trendsättande företag helt enkelt såg att det var en växande marknad, och valde att lansera smidiga och praktiska system som möjliggjorde för personer att via automatiserade system beställa från restauranger och få maten hemlevererad.

Av någon oklar anledning så verkade 2014 vara startskottet för något utav en revolution inom hemleverans av mat. Då detta var året ett flertal numera trendsättande företag valde att sjösätta sina tjänster. Med åren har många alternativ dykt upp ur och numera har man ett flertal tjänster att välja mellan. Även om många av dem är oerhört lika, sett till gränssnitt och funktion, så skiljer de sig åt när det kommer till utbud. Är man på jakt efter någon särskild rätt så lönar det sig ofta att ta en närmare titt på varje enskild webbplats och applikations utbud. Då kanske man även hittar någon personlig favorit.

Hur fungerar hemleverans av mat?

Exakt hur det fungerar att beställa varierar utifrån den specifika tjänstens utformning. Därför är det en bra idé att bekanta sig med sajten och appen man planerar att beställa via innan man genomför sin beställning. Detta säkerställer att man inte behöver uppleva några överraskningar eller oväntade händelser. Men generellt sett så fungerar alla tjänster i tre steg där man letar en närliggande restaurang, väljer mat och betalar och sedan väntar på leveransen.

  • Använd tjänstens app eller hemsida för att hitta en restaurang i din närhet.
  • Välj maträtter och betala direkt via appen eller hemsidan.
  • Invänta hemkörning.

I vissa fall levereras maten av personer som är anställda av restaurangen man beställer från. I andra fall så är det personer som samarbetar med tjänsten man beställer från som står för hemleveransen. Detta framgår i de flesta fall i samband med beställning. Nästan alla som väljer att beställa mat till hemleverans slås av hur enkelt det faktiskt är. Man slipper krångel och får precis den mat man vill, hemlevererad helt utan krångel.

Många spännande tjänster att välja mellan

Ett mer eller mindre känt faktum är att gränssnitten för de olika tjänsterna för hemleverans av mat är extremt snarlika. Men vad som däremot i väldigt stor utsträckning skiljer dem åt är att de ofta samarbetar med olika restauranger. Detta betyder att utbudet varierar mellan dem. Och därför är det ofta en bra idé att granska utbudet för att se vilket utbud som bäst motsvarar ens förväntningar.

Men vad man kan vara säker på är att alla tjänster håller samma höga nivå. Vilket av dem man än väljer att använda så kan man känna sig trygg i vetskapen att det kommer resultera i en smidig och angenäm upplevelse. Låt oss ta en närmare titt på några av de mest populära alternativen.

Foodora logo

Foodora

Tyska Foodora lanserades ursprungligen 2014 och blev ett av de första europeiska företag att på mer storskalig nivå erbjuda hemleverans av mat. Genom att tillhandahålla en plattform där restaurangägare kunde registrera sig och därefter erbjuda sin mat till en avsevärt mycket bredare kundkrets. När de slog upp sina portar i Sverige under 2015 så blev de snabbt ett väldigt populärt alternativ. För europeiska användare så har Foodora länge varit ett förstahandsval.

Uber Eats logo

Uber Eats

Amerikanska Uber Eats lanserades 2014 som ett sidoprojekt hos det välkända transportföretaget Uber. Genom att tillämpa samma smidiga princip kring app- och internetbaserade beställningar så blev de snabbt väldigt populära. Genom att erbjuda restauranger möjligheten att registrera sin verksamhet och erbjuda hemleverans via deras plattform så fick de stort genomslag i företagets hemland USA.

Det dröjde däremot förhållandevis lång tid innan de började satsa på den europeiska marknaden. Och först 2018 lanserade de en svensk sajt. Som ett av de största företag inom branschen för hemleverans av mat så anser många att Uber Eats är något utav det trygga valet. Men än så länge är deras utbud på svenska marknaden ganska begränsat.

Wolt logo

Wolt

Finska Wolt grundades 2014 och fokuserade inledningsvis uteslutande på den inhemska marknaden. Där blev de snabbt populära då de var ett av de första företagen att på bred front erbjuda finländarna smidig beställning och hemkörning av mat. Under 2016 började de erbjuda sina tjänster även i Sverige. Wolt har kommit att anses var något utav en uppstickare i branschen, och har på senare tid blivit avsevärt mycket mer populär.

Finns det fler tjänster för hemleverans?

Även om dessa tre ovan nämnda är att anses som allra mest populära i Sverige så finns det avsevärt många fler tjänster runt om i världen. Däribland Baidu Waimai, Delivero, Delivery.com, Foodpanda, Caviar, EatStreet, Glovo, Go-Food, GrabFood, Grubhub, Hello Curry, Just Eat, Meituan Waimai, Swiggy, Takeaway.com, Talabat, Waiter.com, Yemeksepeti, Zomato och många fler.

Vissa av dessa är endast tillgängliga i ett fåtal länder och generellt sätt har de inte lika stor marknadsutbredning som de populära alternativen. Då det ständigt lanseras nya alternativ så kan man alltid tjäna på att hålla ögonen öppna för nya sajter.

Är alla tjänster seriösa?

Vad man kan säga är att marknaden för hemleverans har vuxit sig enorm på väldigt kort tid. Och det finns knappast utrymme för dessa sajter att ens framstå som oseriösa. Därför har de spenderat väldigt mycket tid på att etablera noggranna rutiner för att utvärdera de restauranger som erbjuder mat via deras tjänster. Och de har lika noggranna rutiner när det kommer till de personer som de samarbetar med för hemleverans.

Vilken tjänst är bäst?

Man bör komma ihåg att de flesta av dessa tjänsterna är förhållandevis snarlika. Därför är det väldigt svårt att påstå att någon utav dem är bättre än någon annan. Däremot så har de så klart sina för- och nackdelar. Men då det är en personlig fråga vad man faktiskt uppskattar med dem så är det upp till var och en att känna sig för.

Vad de flesta upptäcker snabbt är däremot att restaurangutbudet växlar mellan de olika tjänsterna. Och detta är vad som främst skiljer dem åt. Därför skulle man kunna säga att den tjänst som är bäst är den som bäst motsvarar dina förväntningar avseende utbud på restauranger och rätter.

Är tjänsterna pålitliga?

Det är många som funderar över huruvida dessa tjänster verkligen är pålitliga. En stor del av skepsisen härstammar från att man helt enkelt inte är van med att beställa mat via internet och appar. Detta kanske i viss utsträckning är en generationsfråga, vilket även styrks av faktumet att många av tjänsternas användare faktiskt är yngre personer.

Trots detta är det helt klart befogat att fundera över huruvida hemleveranstjänsterna faktiskt är pålitliga. Särskilt i tider då stöld av data och liknande är vanligt förekommande. Vill man ha ett snabbt svar så kan man trygga sig med vetskapen att alla dessa tjänster faktiskt är oerhört pålitliga.

De följer samtliga alla lagstadgade krav på kryptering och hantering av personuppgifter. Därför finns det sälla något att oroa sig för. Men låt oss titta närmare på några av de orosmoment som många personer har uttryckt.

Trygga betalningar

Då all betalning sker via internet så är det så klart viktigt att de olika tjänsterna lever upp till de höga krav som finns för säkra betaltjänster. Man kan nästan alltid vara säker på att kunna betala med valfritt bank- och kreditkort, men i vissa fall godtar de även betalning via några av de tillförlitliga e-plånböcker som finns tillgängliga. Hur som helst lever samtliga tjänster för matleverans upp till de allra högsta krav för säkra betalningar. Slipp bekymmer gällande osäkra betalkanaler eller eventuella problem. Helt klart smidigt och säkert.

Tillgång till kundtjänst

En väldigt stor trygghet är att man alltid har tillgång till kundtjänst om det skulle uppstå några problem med ens beställning. Om beställningen av någon anledning uteblir, eller om maten inte motsvarar vad man beställde så kan man alltid vara säker på att få behövlig hjälp direkt via kundtjänsten. Detta säkerställer att man slipper onödigt bråk och att saker och ting helt enkelt löser sig. I många fall så har man tillgång till kundtjänst som pratar ens eget språk. Det är alltid betryggande att veta.

Man kan vara säker på vad man får

I samband med beställning har man stora möjligheter att specialanpassa sin beställning genom att skicka ett personligt meddelande till restaurangen i fråga. Detta innebär att man aldrig behöver oroa sig för att få mat som inte motsvarar ens egna behov avseende allergi eller överkänslighet.

Detta är oerhört tryggt då man får väldigt stor kontroll över sin beställning. För många personer är det en trygghet att veta att man kan förmedla sina särskilda önskemål till restaurangerna, och på så sätt få mat som motsvarar ens egna och ofta höga krav.

Användarrecensioner berättar sanningen

Då användare har möjligheten att betygsätta olika restauranger så kan man dra nytta av andra användares erfarenheter. Slipp riskera att köpa grisen i säcken, och se vad andra har haft för erfarenheter. Detta gör att du utan något större bekymmer kan vara säker på att få en riktigt bra matupplevelse.

Och bäst av allt är att man slipper göra om andras misstag. Även om det ställs höga krav på de restauranger som samarbetar med tjänsterna, så är det fortfarande tryggt att kunna se vad andra tycker.

Snabba leveranser

Kraven på snabba leveranser är oerhört höga. Och det gör att man kan förvänta sig att ens egen beställning når ens hem så fort som möjligt. Det vore helt enkelt inte möjligt för dessa tjänster att fortsätta existera om de inte säkerställde så snabba leveranser som möjligt. Det är även restaurangerna medvetna om, och prioriterar i stor utsträckning de beställningar som kommer via internet.

Var säker på att få fräsch och färsk mat

Dessa dagar är tjänster för hemleverans oerhört viktiga för många restaurangers omsättning. De har knappast möjligheten att riskera dåliga omdömen. För minsta missnöje kan leda till mer eller mindre katastrof för deras omsättning. Därför kan du vara säker på att såväl restaurang som utkörare kommer att göra sitt yttersta för att du ska få vad du förväntar sig.

Varför ska man beställa hemleverans?

Alla personer har sina egna anledningar till att välja att köpa mat till hemleverans. Därför är det egentligen inte mycket lönt i att spekulera i varför man ska använd hemleverans. Men vad som är ganska givet är att det ofta är oerhört behändigt att kunna beställa hem riktigt god snabbmat eller restaurangmat, och inte behöva vara begränsad till de fåtal restauranger som annars erbjuder hemkörning.

Chansen att slippa diska, få hem något särskilt till helgen eller helt enkelt välja att få mer tid till sådant som är viktigt är ofta värd sin vikt i guld. Oavsett om det är stressigt i hemmet eller om man inte orkar laga mat inför bjudningen så kan man med hemleverans se till att det hela fortlöper så smidigt som möjligt.

Hur mycket kostar det att beställa?

Själva slutpriset på en beställning beror så klart i störst utsträckning på vad man faktiskt väljer att beställa. Men något som även påverkar priset är själva kostnaden för utkörning. Generellt sett så kan man förvänta sig att betala mer desto längre bort från restaurangen i fråga som man bor. Men på det stora hela brukar prissättningen vara ganska förmånlig, då konkurrensen mellan olika tjänster är stor och ingen vill få rykte om att vara mindre prisvärd än övriga.

Är det något särskilt man bör tänka på?

Utöver att vara noggrann med eventuella särskilda önskemål avseende allergianpassning så är det egentligen inget särskilt man bör tänka på. Dessa tjänster är utformade för att var så pass enkla att man faktiskt inte behöver tänka på något annat än vilken mat man vill ha. Dra nytta av ett brett utbud av restauranger och spännande maträtter. Då det hela tiden blir allt fler restauranger som ansluter sig så blir tjänsterna för hemleverans hela tiden mer och mer användbara.